Skip to main content

Különleges és tartalmas második év áll a Jamba mögött. Szeretnénk nektek beszámolni arról, hogy mik történtek idén a házunk táján. Egy újabb kihívásokkal és sikerekkel teli év áll mögöttünk. Ebben a posztban témánként el tudod olvasni, hogy alakul(t)unk.

Stratégia & önfejlesztés

Továbbra is alkalmazkodva a második Covid év okozta körülményekhez, nagy hangsúlyt fektettünk idén a szervezet fejlesztésére. Stratégiai dokumentumokat készítettünk – elkészült egy társadalmi kontextust elemző kutatás, mely segített a rendszerszintű probléma megértésében és a stratégiai tervezéshez szükséges területek meghatározásában. A stratégiai fejlesztéshez stratégiai, forrásteremtési, marketing és vezetői fejlesztésben részesült a csapat az év folyamán a Mozaik Hub, NGO Academy és a Seed Alapítvány támogatásának köszönhetően. Köszönjük!

Fontos új együttműködések

2021 februárjában stratégiai partnerségre léptünk a Coca-Cola HBC #énjövőm programjával, aminek keretén belül önismereti szempontú akadálymentes tréningeket tarthattunk, kifejezetten a célcsoportunk igényeire szabhattuk az #énjövőm tananyagot, és az év folyamán 84 fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű fejlődni vágyó vett részt az összesen 10 karrierfejlesztő tréning alkalmon. Több info az együttműködésünkről énjövőm podcastban.

A Corvinus Science Shop-nak köszönhetően a Corvinus mester marketing hallgatói készítettek nekünk kommunikációs és forrásteremtési kampányhoz terveket, kreatív és vagány anyagok készültek, szeretnénk jövőre minél többet hasznosítani belőlük.

A MOME Service Design Expert képzésében résztvevő szakemberek stratégiai design szempontból hozták hozzánk közelebb, hogy hogyan lehet hatékonyan cégekkel kommunikálni és együttműködéseket kiépíteni az elsődleges munkaerőpiac szereplőivel. Meghatározó élmény nekünk, hogy nyitottak voltak a folyamat végén is a beszélgetést folytatni és Jambásokat bevonva, közösen gondolkodni velünk a jövőn.

A Greendex pedig egy közös új rovat létrehozásán keresztül biztosított lehetőséget, hogy társadalmi fenntarthatóság témában fogyatékossággal élő, ill. megváltozott munkaképességű szerzők publikálhassanak az őket érintő témákban.

Új szakmai tudást kínáló workshop-sorozat

Több, mint egy év kutatása és előkészítő munkája után ebben az évben 2021 decemberben elindul szoftvertesztelő workshop sorozatunk, melyet a Prezivel és a SignCoders-szel együtt terveztünk, szerveztünk és építünk fel. Az első tudásátadó sorozaton nyolc fogyatékossággal élő ember kezdi a részvételt, akiket ezen az együttműködésen keresztül olyan szaktudáshoz szeretnénk segíteni, mely valóban versenyképessé teszi őket az elsődleges munkaerőpiacon. Az együttműködés kapcsán részt vettünk a Stretch Leadership and Management nemzetközi konferencia Meetupján, ahol bemutathattuk a Jamba megoldásait és ezt a közös innovációt.

Projektek

Két projektet zártunk sikeresen ebben az évben. 

Az NSZI támogatásával a FOF2020 pályázat keretében sikeresen fejeztük be Tandem Mentor Programunkat, mely egy önkéntes mentorok képzésére kialakított módszertan alapján ebben az évben 10 önkéntes mentor kiképzésében és 10 fogyatékossággal élő mentorálttal való, szoros és sikeres együttműködésében csúcsosodott ki. A mentorok a karrier útjukban támogatást igénylő mentoráltakkal egyéni igényeik figyelembevételével, participatív, partneri szemléletünknek megfelelően tudtak segítségükre lenni. 

A JDC Grid pályázatának köszönhetően folytatni tudtuk az angol órákat, két új csoporotot indítottunk, így idén 12 fogyatékossággal élő embert tudtak önkéntes angol tanárok támogatni angol nyelvi tudásának fejlesztésében. Soft skill workshop-sorozatot fejlesztettünk participatív kutatás alapján, ennek két modulját kipróbáltuk élesben (fogyatékosságról való kommunikáció, ill. nyilvánosság előtti beszéd), toboroztunk megváltozott munkaképességű álláskeresőket, és egy hét videóból álló szemléletformáló videókampányt készítettünk sikeres Jambásokról, melyek hozzájárulnak fogyatékossággal élő emberek pozitív megítéléséhez és a társadalmi szemlélet formálásához.

Társadalmi vállalkozás

Ebben az évben kidolgoztuk és felépítettük a munkáltatóknak szóló üzleti szolgáltatásainkat, melynek egyes elemeit ki is próbáltuk a Bálint Házban. Kapcsolatokat építettünk olyan kisebb magyar és multi cégekkel, akik megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásán keresztül nyitottak velünk partnerségre lépni és egy társadalmilag fenntarthatóbb Magyarország felé együtt építkezni. Izgatottan várjuk ezeknek a kapcsolatoknak a további kibomlását és újak kiépítését jövőre!

Jamba számokban

Eddig 15 megváltozott munkaképességű ember talált munkát aki kapcsolatban állt a Jambával, év végén 157 álláskeresővel állunk kapcsolatban, 13 munkahellyel építettünk ki jó együttműködést és 91 álláskereső vett részt képesség- és kompetenciafejlesztésben, valamint szakmai felkészítésben.

Idén egy 4 főből álló, inkluzív csapat dolgozott az Alapítvány céljainak megvalósításán, Szabó Zsófia, kliens specialista, Jásper Éva, szociális- és üzletfejlesztési szakember,  Pásztor Sára, gyógypedagógus, kognitív idegtudományi szakember és implementációs vezető és Molnár Zóra szociálpszichológus, participatív kutató és public policy szakértő. A mindennapi tevékenységekben és szolgáltatások nyújtásában részt vesz további 18 önkéntes, akik a kommunikáció, jog, pénzügy, marketing, építészet, bölcsész, szociológia, IT, design, GDPR területek szakértelmével és odaadó munkájukkal tovább gazdagítják a csapatot, nélkülük nem tartanánk ott ahol tartunk.

Jamba bázis

Az Alapítvány irodája változatlanul a JDC támogatásával a Mozaik Hub közösségi irodában van, ami akadálymentes és befogadó és ahol egy lüktető és aktív civil közösség részének érezhetjük magunkat nap mint nap.

Megszakítás