Skip to main content

Június 23-án lezárult a Prizma, a Jamba közösségépítési eseménysorozata. A 2022-ben indult, négy alkalomból álló programsorozat minden állomása egy-egy társadalmilag marginalizált csoportnak lett dedikálva. A korábbi beszámolókat megtaláljátok itt, itt és itt. Ezúttal a Pride-dal összefogva csináltunk egy workshopot az Aurórában akadálymentesen, interaktívan és egymásra figyelve, kíváncsian.

Ez a lezáró alkalom az LMBTQ emberek csoportját, társadalmi helyzetét tette a fókuszba, de mindezt egy saját élmény által vizsgálva: Márton Gábor Csaba színházi nevelési szakember, LMBTQ-, fogyatékosság-, és inklúzió-ügyi aktivista tartott egy akadálymentesen hozzáférhető workshopot. Itt elsősorban az identitás, önmagunk definiálása, illetve a társdalom szerepe az egyéni identitás formálásban volt a fókuszban. Kisebb csoportos gyakorlatokban, játékos, könnyed formában élhettük meg, hogy a sztereotípiák alapvetően mire jók, miért hasznosak, és miért rettentő károsak, ha emberekről, vagy emberek csoportjáról alakulnak ki ezek. Nagyon jó érzés volt, hogy tabumentesen tudtunk beszélgetni ezekről, az egyébként érzékeny témákról.

Azt is nagyon jó volt megélni, hogy a workshop metodikája milyen támogatóan hatott a csoportdinamikára – először kis csoportokban beszélgettünk, gondolkodtunk, feladatokat oldottunk meg, majd azt kibontva alakult ki egy közös, nagyobb csoportos diskurzus. Gábor már a tréning elején engedélyt adott nekünk arra, hogy bármit kérdezhetünk, akár egymástól is, ne érezzük magunkat zavarba, tegyük fel a bátran a bennünk motoszkáló kérdéseket. Gyakran az információ hiánya, vagy a téves és tudományosan nem megalapozott, de mégis a közgondolkodást befolyásoló gondolatok uralják az LMBTQ emberekről való megítélést, amelyek gyakran kimondottan bántóak, vagy egész egyszerűen nem igazak, csak a többségi társadalom szeret egyszerűsíteni, tipizálni.

Sok párhuzamot találtunk a fogyatékossággal élő emberek és az LMBTQ emberek társdalami helyzetében: mindkét esetben sokszor az információk hiánya okozza a negatív előítéleteket, ezért szuper olyan közegben lenni, ahol ezeket a tévhiteket el tudjuk oszlatni, és egy megértő, nyitott és társadalmilag érzékeny párbeszédet tudunk folytatni.

Reméljük részt tudtatok venni valamelyik Prizmán, és szeretnénk megköszönni azoknak, akik eljöttek, kíváncsiak voltak és kapcsolódtak, csodálatos volt megélni ezt a fajta érzékeny odafordulást egymáshoz.  Köszönjük nektek!

Megszakítás