Skip to main content

A Career4All Train The Trainer Academy Erasmus+ projekt (2021-2-AT01-KA210-ADU-000049756) elsődleges célja egy innovatív képzési módszertan közös kidolgozása és a program megvalósítása volt három partner országban. Szociális-, oktatási szakemberek, önkéntes ifjúságsegítők/aktivisták és HR szakemberek kapacitását növeltük Ausztriában, Bulgáriában és Magyarországon. A projekt lényege az volt, hogy olyan oktatókat képezzünk (a “tréner” és a “mentor” kifejezést felváltva használjuk), akik egy online tréningsorozat sikeres elvégzésével elsajátítják a fogyatékossággal élő emberek támogatásához szükséges ismereteket és készségeket. 

Célkitűzések

 • Naprakész adatok megosztása az Ausztriában, Magyarországon és Bulgáriában élő, aktív korú fogyatékossággal élő munkanélküliek jelenlegi kihívásairól. Ezek olyan jellemző kihívások, melyekkel az álláskeresés és az elsődleges munkaerőpiacra való belépés során szembesülnek. 
 • Nemzetközi módszertan kidolgozása a fogyatékossággal élő személyek sikeres és inkluzív pályaorientációjához. Egy eszköztár és két útmutató (fogyatékossággal élő jelöltek kapacitásépítése és az inkluzív kommunikációs és toborzási módszertanok) képezték a tréningsorozat alapját. Az eredetileg angol nyelven készült anyagokat lefordítottuk német, magyar és bolgár nyelvre is.
 • 18 és 45 év közötti oktatók felkészítése, hogy egyrészt a munkahelyi sokszínűséget, egyenlőséget és befogadást és a befogadó munkaerő-felvételt előmozdítsák. Emellett felvértezésük a szükséges készségekkel, hogy a fogyatékossággal élő embereket karrier-tanácsadással támogathassák.  
 • Felkészült mentorok és fogyatékossággal élő fiatalokból álló párok létrehozása, valamint  a mentoráltak fejlődésének támogatása. 

A Career4All Akadémia hatása

A mentorok támogatták mentoráltaikat speciális soft skill-ek elsajátításában, a pályaorientációban és az állásokra jelentkezési folyamatban. Sikerrel dolgoztak azon, hogy felkészítsék a mentoráltakat a jövőbeli munkavállalásra.

Emellett a mentorok képessé váltak sikeresen kommunikálni megváltozott munkaképességű emberekkel és arra, hogy felhívják a vállalati szektor figyelmét a fogyatékossággal élő emberek munkaerő-piaci helyzetére.

Képzési program mentorok számára

A képhez tartozó alt jellemző üres; Screenshot-2023-02-20-at-19.06.56-1024x595.png a fájlnév

A projektünk sikeres megvalósításának kulcsfontosságú eleme volt a Career4All Train The Trainer Academy megvalósítása. Kilenc modul keretében a konzorciumi partnerek összesen 20 trénert képeztek ki. A modulokat az adott tevékenységi területen sokéves tapasztalattal rendelkező szakértők és szakemberek vezették. Az egyes képzési alkalmak a következő témákra összpontosítottak: 

 • Sikeres kommunikáció a különböző típusú fogyatékossággal élő emberekkel, a felhatalmazás megközelítése és a szocializáció és az önbecsülés jellemzőinek megértése.
 • Soft skills képzés 
 • Személyes márkaépítés
 • Tárgyalási készségek
 • Munkahelyi coaching
 • Megfelelő és megvalósítható támogatás az önéletrajz/portfólió készítésében
 • Álláspályázati folyamat
 • Interjúkészítés és részvétel a fogyatékossággal élő jelöltekkel folytatott interjún
 • Sikeres beilleszkedés az új munkakörnyezetbe és nyomon követés

Mentorprogram fogyatékossággal élő mentoráltak számára

A mentorálás egy potenciálisan hatékony módja a cél elérésének azáltal, hogy erősíti a fogyatékossággal élők társadalmi befogadását. A mentorok példaképként szolgálhatnak és tapasztalatokat oszthatnak meg. Eközben támogatják a mentoráltakat tanulmányi, karrier- és pszichoszociális fejlődésükben, valamint az önálló életvitel elérésében. A mentorok segíthetnek az új és meglévő készségek fejlesztésében. Tanácsot adhatnak a személyes életvezetéssel kapcsolatban, támogatást és megküzdési stratégiákat nyújthatnak. Emellett segíthetnek abban, hogy a mentoráltak kevésbé érezzék magukat egyedül (Lindsay & Munson, 2018). Ezért projektünk keretében az intenzív képzést követően trénereinknek lehetőséget adtunk arra, hogy a fogyatékossággal élő fiatalokkal végzett munka során tanultakat a gyakorlatban is alkalmazzák, és mentorként kísérjék őket. 

A mentorprogram magyarországi tapasztalatai

Magyarországon 8 pár vett részt a mentorprogramban. Minden résztvevő általában véve elégedett volt a folyamattal. 

A mentorok kiemelték a személyes találkozók és az élő beszélgetések fontosságát, bár a mentorálási folyamat akkor is hatékonynak bizonyult, amikor a mentorálási alkalmak online zajlottak. A párok kialakítása nagy odafigyeléssel történt, így minden pár örömmel dolgozott együtt. Ahogy az egyik mentor mondta:

“Nagyon hálás vagyok a koordinátoroknak, akik összehoztak minket a mentoráltammal. Jó a kémia köztünk!”

A mentorok magabiztosabbá váltak a fogyatékossággal élőkkel való kapcsolatfelvétel tekintetében, arról számoltak be, hogy ez mindenképpen gazdagítja majd a mindennapjaikat. Sőt, néhányan közülük ezt vissza is viszik majd a saját munkakörnyezetükbe:

“Egy csomó új és szuper gyakorlatias dolgot tanultam azzal kapcsolatban, hogyan készítsük fel egy ‘még nem sokszínű vállalat’ HR-csapatát a sokszínű tehetségek vonzásának, megszerzésének vagy kiválasztásának biztosítása érdekében.”

A mentoráltak a személyes találkozókat is a folyamat lényeges és emlékezetes pillanataiként jelölték meg. Emellett nagyra értékelték a mentoraik által megosztott személyes tapasztalatokat. A mentorálási alkalmak során a témák széles skáláját érintették, többek között a soft skillek (pl.: kommunikáció vagy nyilvános beszéd), önéletrajz és kísérőlevél készítése, állásinterjúra való felkészülés – és próbaidőszak:

“…a mentorom mindent elmondott például arról, hogyan készüljek fel egy állásinterjúra. Mire számíthatok? Mit fognak kérdezni? stb. Emellett folyamatosan kommunikáltunk e-mailben is. Nagyon kedvesen, de határozottan jelölte a hibáimat. Rám bízta, hogy kijavítsam a hibát. Ha jól csináltam, nagyon megdicsért. Mindig csak megjegyzést és javaslatot tett. Megfogadtam a tanácsait, nagyon hasznos volt. Például mindig hangsúlyoztam a tapasztalatomat. És tudom kezelni a gyengeségeimet.”

Kihívások

A mentorok két olyan kihívást azonosítottak, amelyekkel mindegyiküknek szembe kellett nézniük: az önbizalomhiányt és az időgazdálkodással kapcsolatos nehézségeket. E kihívások leküzdése érdekében a mentorok elegendő időt szántak arra, hogy a maga összetettségében megértsék a mentoráltjaik helyzetét. Ha szükséges volt, alkalmaztak néhány coaching technikát is.

Több esetben a mentorok sikeresen és könnyen igazították viselkedésüket/megközelítésüket a mentorált igényeihez. “Kezdetben ‘túl udvarias’ voltam, vagyis nem szakítottam félbe a mentoráltamat, amikor hosszasan magyarázott nem lényeges dolgokat. Megállapodtunk abban, hogy az én felelősségem lesz megállítani/megszakítani őt, és tudatni vele, hogy letértünk az útról”.

A mentoráltak által tapasztalt kihívások inkább logisztikai jellegűek voltak. Például rossz címre mentek egy személyes találkozóra), de ezeket általában nagyon jól kezelték a mentor támogatásával. 

Eredmények

Átlagosan minden pár hat mentorálási ülésen vett részt. Egy pár további ülést kért, mivel a mentorált a mentorálási folyamat alatt új munkahelyet kapott. Így mentora támogatta őt a munkahelyi beilleszkedés kezdeti lépéseiben is.

Összességében minden mentorált jelentős lépéseket tett a folyamat elején kitűzött egyéni karriercélok elérése felé.

Megszakítás